Održana javna prezentacija VE Plandište 1 u Jermenovcima

Javna prezentacija Vetroparka Plandište 1 održana je u utorak 12. aprila 2022. godine u sali Mesne zajednice Jermenovci. Vlasnicima parcela na čijoj imovini će se graditi vetropark, kao i drugim zainteresovanim stranama prezentovana je kompanija, status projekta, dinamika izgradnje i načini komunikacije sa lokalnom zajednicom.

Danijela Isailović, direktorka za odnose sa državnim institucijama i odnose sa javnošću u kompaniji Wind Park Plandište objasnila je prisutnima značaj vetroparkova za životnu sredinu:

Osim proizvodnje čiste energije bez štetnih gasova, vetroelektrane doprinose energetskoj nezavisnosti i stabilnosti svake države. Za lokalnu zajednicu imaju veliki značaj – porez na imovinu uplaćuje se u opštinski budžet. Na primer, opština Kovačica za vetropark približno istog kapaciteta kakav će biti izgrađen u Plandištu godišnje ubira i do pola miliona evra poreza. Tu su i donacije i različiti vidovi društveno odgovornog poslovanja. Tokom izgradnje masovno se upošljava lokalno stanovništvo, koriste se sve lokalne usluge od restorana do smeštaja, a opština dobija novi imidž – rekla je Isailović.

Predstavnici kompanije New Energy Solutions koji su angažovani od strane investitora za poslove razvoja projekta predstavili su budući izgled vetroparka, naglasivši da će vetropark imati 20 turbina najnovije generacije koje će biti rasprostranjene na kompleksu vetroparka ukupne površine 4600 hektara.

Građani su dali podršku izgradnji projekta posebno pohvalivši odluku investitora da u Plandištu već tri godine ima kancelariju i zaposlenu koja je svakodnevno na raspolaganju građanima za informacije.

Wind Park Plandiste d.o.o., Belgrade

Local office: 

e-mail: 

office@wpp.rs

copyright@2020 WPP